Ти репортер

напишете статија која ќе биде објавена на нашата страна

Вести Гледај

Македонија

Нема гласање со пасош без адреса во Македонија

,,Нема гласање со биометрски пасоши во кои не фигурира адреса на живеење во Македонија,, - Државната изборна комисија едногласно донесе одлука избирачките одбори да не дозволат лица со вакви патни исправи да глаасат во местата каде ќе има втор круг или каде ќе се прегласува. Постапката беше иницирана откако Општинската изборна комисија во Ресен побара упатства по случаите на гласање на Македонци од Пустец со македонски пасоши, но со впишани адреси во Албанија.

02.04.2013 18:27:38


,,Нема гласање со биометрски пасоши во кои не фигурира адреса на живеење во Македонија,, - Државната изборна комисија едногласно донесе одлука избирачките одбори да не дозволат лица со вакви патни исправи да глаасат во местата каде ќе има втор круг или каде ќе се прегласува. Постапката беше иницирана откако Општинската изборна комисија во Ресен побара упатства по случаите на гласање на Македонци од Пустец со македонски пасоши, но со впишани адреси во Албанија.

,,Мојот став е дека не може да се дозволи да глсаат лица кои имаат валидни патни биометриски исправи издадени од Република Македонија, но во кои не стои адреса на живеење во земјава,, - изјави претседателот на ДИК Кондарко.

,,Мислам дека треба доследно да го спроведеме законот, а не своеволно да го толкуваме,, - речи Виолета Дума – член на ДИК.

,,Ако мене ме прашувате тие лица не можат да гласаат,, - изјави Субхи Јакупи потпретседателот на ДИК.

Претходно по жестока расправа беше усвоен предлогот за разрешување на Општинската изборна комисија во Чаир и членовите на 13-те избирачки одбори поради утврдените недоследности во сумирањето на резултатите.

,,Треба да се разрешат овие членови врз основа на тоа што имаме записници со преиначени резултати,, - рече Бедредин Ибраими членот на ДИК.
 
,,Врз основа Вие тоа го толкувате, врз основа на што обвинувате некого,, - рече Јакупи.

В недела втор круг избори за градоначалници ќе се одржат во 29 општини и во градот Скопје.   


Владимир Мирчески

 

Од: Makedonec

Време: 02.04.2013 19:22:41

Коментар: Makedonec od vtor red, ha,ha,ha

Од: dane

Време: 02.04.2013 18:01:54

Коментар: istoto da vazi i za albancite so ziveat stranstvo a za glasanje idat ovde

Ексклузивно

Ракометната Лига на шампионите ексклузивно на Алфа

Три македонски клуба Вардар, Металург и ЖРК Вардар СЦБТ се дел од ракометната Лига на шампиони во машка и женска конкуренција. Сезоната за историја на македонскиот клупски ракомет можете да ја следите ексклузивно на програмата на Алфа.

повеќе

Неделна програма 21.04.2014 22.04.2014 23.04.2014 24.04.2014 25.04.2014 26.04.2014 27.04.2014

06:30

Почнува ден

09:00

Вести

09:15

Вкусот на традицијата

09:30

Отфрлена

12:00

Вести

15:10

Вкусот на традицијата

15:30

Вести

18:30

Вести

20:50

Таблоид

22:00

Вести

06:30

Почнува ден

09:00

Вести

09:15

Вкусот на традицијата

09:30

Отфрлена

12:00

Вести

15:10

Вкусот на традицијата

15:30

Вести

18:30

Вести

20:50

Таблоид

22:00

Вести

06:30

Почнува ден

09:00

Вести

09:15

Вкусот на традицијата

09:30

Отфрлена

12:00

Вести

15:10

Вкусот на традицијата

15:30

Вести

18:30

Вести

20:50

Таблоид

22:00

Вести

06:30

Почнува ден

09:00

Вести

09:15

Вкусот на традицијата

09:30

Отфрлена

12:00

Вести

15:10

Вкусот на традицијата

15:30

Вести

18:30

Вести

20:50

Таблоид

22:00

Вести

06:30

Почнува ден

09:00

Вести

09:15

Вкусот на традицијата

09:30

Отфрлена

12:00

Вести

15:10

Вкусот на традицијата

15:30

Вести

18:30

Вести

20:50

Таблоид

22:00

Вести