Ти репортер

напишете статија која ќе биде објавена на нашата страна

Вести Гледај

Македонија

Стартуваше неонаталната кардиохирургија во јавното здравство

Со операциите на 6 бебиња, во јавното здравство стартуваше детската кардиохиругија

31.03.2013 20:52:08
Операциите се изведени под водство на тим од Меѓународната фондација на детско срце, во која се вклучени детски хирурзи, анестезиолози, педијатри од 6 светски земји. Тимот го предводи Вилијам Новик, кој според министерот Тодоров е најдобриот неонатолог од Соединетите Американски држави. Во текот на оваа седмица планирано е да се направат уште 7 неонатални кардиохируршки операции. Досега ваквите деца се праќаа на оперирање во странство и трошокот и за семејствата и за државата беше голем.  По три годишната обука, лекарите очекуваат дека 70% од децата со какви било срцеви проблеми ќе се третираат во земјава, а само 30 отсто ќе се препраќаат во странство. Годишно во земјава се регистрираат по околу 130 дечиња со срцеви проблеми
 

NESERIOZNOST I ODGOVORNOST NA DETSKATA KLINIKA NA MNOGU NISKO NIVO

Од: RODITEL

Време: 08.03.2014 18:47:40

Коментар: Se e dobro ova sto se implementira vo zdravstvoto .No sramota e da se dava politicka dimenzija na vakvi fondacii i greota e vrz zdravjeto na decata da se prave profit bez griza na sovest odgovornost i garancija za uspesna operacija pa taka nasite doktori i hirurzi decata gi gledaat kako brojki ,a ne kako zivo detence rodeno so odreden stepen na defekt, bidejki detskata klinika ne se grizi dovolno za decata posle operativniot zafat nitu se spremni nitu obuceni da odgovarat za nivnata profesionalnost. NEKA SE ZAPRASAT SAMITE KAKOV GREV E DA UBIJAT EDNO NEVINO DETENCE SO NEUSPESNA OPERACIJA ?????? AKO NE SE SPREMNI NEKA NE JA IZVRSUVAAT OPERACIJATA A NE DA PRIFAKAAT SEKOE DETE SMETAJKI GO KAKO LABARATORISKO GLUVCE. ZA VAKVI ZAFATI TREBA DA ODGOVARAT SO ZAKON I DA SE SMETA EDNAKVO NA UBISTVO.

Vi vrska so neonatalnata kardiohirurgija

Од: Elizabeta

Време: 31.03.2013 21:32:41

Коментар: Ova e najdobrato nesto sto e implementirano vo zdravstveniot sistem na Makedonija za poslednite 2 decenii, a koja sto treba da bide na naslovnite stranici na sekoe spisanie sto ke izleze vo ponedelnik! Ve molam da ne 'odmorete' od akcentot koj sto e staven na platenata politicka programa i popusto potrosenite pari vo nasava siromasna drzava! Zamoluvam poveke partiskite platenici da ne se 'prepukuvaat' koj kolku izgrdil i ke izgradi, maltene toa go napravil so svoite, sopstvenite pari?! Nekolku zabeleski: 1. Prof. d-r William Novick e detski kardiohirurg, a ne neonatolog. Arno ama ovie poimi se absolutno nepooznati za pravnikot Todorov i za negovite sorabotnici, koi isto taka se od istata bransa. 2. Operiranite bebinja ne se novorodencinja, tuku doencinja. Novorodence e bebe na vozrast od 0-28 dena! So pocit, Prim. d-r Elizabeta Petkovska, neonatolog-intenzivist

Ексклузивно

Ракометната Лига на шампионите ексклузивно на Алфа

Три македонски клуба Вардар, Металург и ЖРК Вардар СЦБТ се дел од ракометната Лига на шампиони во машка и женска конкуренција. Сезоната за историја на македонскиот клупски ракомет можете да ја следите ексклузивно на програмата на Алфа.

повеќе

Неделна програма 21.04.2014 22.04.2014 23.04.2014 24.04.2014 25.04.2014 26.04.2014 27.04.2014

06:30

Почнува ден

08:15

Фактор здравје

09:45

Вести

10:00

Вкусот на традицијата

10:15

Отфрлена

12:45

Вести

15:55

Вкусот на традицијата

16:15

Вести

19:15

Вести

21:35

Таблоид

22:45

Вести

06:30

Почнува ден

08:15

Фактор здравје

09:00

Вести

09:15

Вкусот на традицијата

09:30

Отфрлена

10:20

Сестри - турска играна серија (реприза)

11:20

Кујната на Јулија – кулинарско шоу

12:00

Вести

12:10

Супер ѕвезда – Топ листа

13:10

Tоп листа - Еден бакнеж

13:45

Семејни тајни – играно документрана

14:30

Ракомет ЛШ: Преглед на колото (премиера)

15:10

Вкусот на традицијата

15:30

Вести

15:50

VOA - Гласот на Америка

16:00

Кујната на Јулија – кулинарско шоу

16:30

Љубовно мени – реално шоу

17:10

Семејни тајни – играно документарна

18:30

Вести

19:15

Таблоид – забавна програма

19:30

Љубовно мени – реално шоу

20:10

Семејни тајни - играно документарна

20:50

Таблоид

21:10

Сестри - ТВ серија

22:00

Вести

22:50

Отфрлена – играна серија

23:50

Пет по два – игран филм

06:30

Почнува ден

08:15

Фактор здравје

09:00

Вести

09:15

Вкусот на традицијата

09:30

Отфрлена

10:20

Сестри

11:20

Кујната на Јулија

12:00

Вести

12:10

Супер ѕвезда

13:10

Топ листа - Еден бакнеж

13:45

Еден на еден - ток шоу

14:30

Невозможна мисија

15:10

Вкусот на традицијата

15:30

Вести

15:50

VOA – Гласот на Америка

16:00

Кујната на Јулија

16:30

Љубовно мени

17:10

Семејни тајни

18:30

Вести

19:15

Таблоид

19:30

Љубовно мени

20:10

Семејни тајни

21:10

Сестри

22:00

Вести

22:50

Отфрлена

23:50

Голи и смешни

00:20

Скриена страст - игран филм

06:30

Почнува ден

08:15

Фактор здравје

09:00

Вести

09:15

Вкусот на традицијата

09:30

Отфрлена

10:20

Сестри

11:20

Кујната на Јулија

12:00

Вести

12:10

Супер ѕвезда

13:10

Мајката Хулда – игран филм

14:20

Топ листа - Еден бакнеж

15:10

Вкусот на традицијата

15:30

Вести

15:50

VOA – Гласот на Америка

16:00

Кујната на Јулија

16:30

Љубовно мени

17:10

Семејни тајни

18:30

Вести

19:15

Таблоид

19:30

Љубовно мени

20:10

Семејни тајни

21:10

Сестри

22:00

Вести

22:50

Отфрлена

23:50

Голи и смешни

00:50

Бруклински јастог - игран филм

06:30

Почнува ден

08:15

Фактор здравје

09:00

Вести

09:15

Вкусот на традицијата

09:30

Отфрлена

10:20

Сестри

11:20

Кујната на Јулија

12:00

Вести

12:10

Супер ѕвезда

13:10

Топ листа - Еден бакнеж

13:45

Зајди, зајди

15:10

Вкусот на традицијата

15:30

Вести

15:50

VOA – Гласот на Америка

16:00

Кујната на Јулија

16:30

Љубовно мени

17:10

Семејни тајни

18:30

Вести

19:15

Таблоид

19:30

Љубовно мени

20:10

Семејни тајни

21:10

Сестри

22:00

Вести

22:50

Отфрлена

23:50

Голи и смешни

00:20

Малечката риба - игран филм

07:00

Исус од Назарет - серија за деца

07:30

Моби Дик - цртана серија за деца

08:00

Супер ѕвезда – Ретро хит

09:00

Мр. Бин – хумористична серија

09:30

Кујната на Јулија

09:45

Отфрлена – играна серија

11:45

Волтер и Хенри - игран филм

13:45

Олимписки кругови – спортска емисија

14:15

Ракомет ЛШ: Преглед на колото

14:50

Зебра – информативна емисија

15:30

Вести

15:50

РАКОМЕТ ЛШ: ОТВОРЕНО СТУДИО

17:00

РАКОМЕТ ЛШ: ВАРДАР – ФЛЕНЗБУРГ (директен пренос)

18:30

ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА

18:45

Вести

19:20

Опасен човек – игран филм

21:00

БОКС: ВЛАДИМИР КЛИЧКО – АЛЕКС ЛИПАИ (директен пренос)

00:20

Смртоносна игра – игран филм

07:00

Исус од Назарет - серија за деца

07:30

Моби Дик - цртана серија за деца

08:00

Вести

08:10

Супер ѕвезда – емисија за деца

09:00

Вести

09:10

Супер ѕвезда – продолжува

09:20

Мр. Бин – хумористична серија

09:50

Кујната на Јулија

10:00

Вести

10:10

Отфрлена – играна серија

11:00

Вести

11:10

Отфрлена - ТВ серија

12:00

Вести

12:10

Вкусот на традицијата

13:00

Вести

13:10

Зајди, зајди

14:15

РАКОМЕТ ЛШ: КИЛ – МЕТАЛУРГ (директен пренос)

15:45

Вести

16:05

Европанорама – Европски магазин

16:30

Невозможна мисија

17:00

Мр. Бин – хумористична серија

17:30

Вести

18:00

Семејни тајни – играно документрана

19:00

Вести

20:00

ПАРЛАМЕНТАРНИ И ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ ИЗБОРИ 2014 - ОТВОРЕНО СТУДИО

00:00

Невиност на продажба – игран филм