Македонија

„Ние сме Македонија“ утре на протест во Скопје и 14 светски градови

Непартиското глобално движење „Ние сме Македонија” утре ќе одржи светски мировен протест. Со почеток во 13 часот, во центарот на Скопје, но и во други 14 градови ќе се даде поддршка за основното човеково право за самоиндентификација.

03.03.2018 17:45:46
Непартиското глобално движење „Ние сме Македонија” утре ќе одржи  светски мировен протест. Со почеток во 13 часот, во центарот на Скопје, но и во други 14 градови ќе се даде поддршка за основното човеково право за самоиндентификација.

Истовремено, мирни протести е предвидено да се одржат и во Франкфурт – Германија, Малме – Шведска, Вашингтон – Сад, Мелбурн, Сиднеј, Перт и Бризбејн – Австралија, Оукленд – Нов Зеланд, Хаг – Холандија, Лондон – Велика Британија, Крањ – Словенија, Валета – Малта, Канали – Италија и Прага – Чешка кои ќе бидат вклучени во живо со видеопренос во Скопје.

Движењето “Ние сме Македонија” започна во јануари со симболичен собир пред македонската амбасада во Вашингтон каде за прв пат беше објавена декларација со која се бара итен прекин на разговорите за името и поднесување резолуцијата во Генералното собрание на ОН за признавање на истото.

Организатирите на протестите бараат повлекување на законот за јазици и очекуваат организирање  попис под странски мониторинг.

“Не седете мирно и не дозволувајте да останете без идентитет. Македонците мораат да се обединат за да ги одбранат основните човекови права за самоопределување и самоидентификација#, стои во видеото со кое што граѓаните се повикуваат на протестот.

 

NIE SME MAKEDOJINA

Од: Aco

Време: 22.03.2018 11:52:26

Коментар: SITE MASOVNO IZLEGUVAME VO ODBRANA NA MAKEDONIJA - KODZIJAS PERSONA-NON-GRATA ZA MAKEDONIJA - VRAKJAJ SE NAZAD NE NI TREBAS NI TI NI VASATA PONUDA VOJNA BRATE VOJNA BRATE VOJNA BRATE VOJNA BRATE - NEMA DUG NACIN NEMA SPAS VOJNA BRATE VOJNA BRATE VIJNA BRATE OD KUMANOVO DO OHRID DA SE IZGRADI KINESKI ZID - SITE STO KE OSRTANAT VNATRE SO ZAKLETVA DEKA KE SE BORAT ZA MAKEDONIJA DRUGITE NADVOR ZASEKOGAS - DOZIVOTNA ZABRANA ZA VLEZ VO MAKEDONIJA PRESUDATA OD HAG VO RAKA I ODMA VO OBEDINETI NACII NEMA DVOJAZICNOST - ZABORAVI ZASEKOGAS

Од: Rampo od zrze.

Време: 04.03.2018 08:37:15

Коментар: befme Makedonija ,utre golema albanija .

"Nie sme Makedonija"utre protest vo Skopje i 14 Svetski gradovi

Од: Hristo Neshkovski

Време: 04.03.2018 06:30:18

Коментар: Denes vo Sidney,Avstralija se odrzaa Mirni protesti na koi izlegoja pomegu 25000 i 30000luge Makedonci prv pat tolku poslem dolg period odkavgite vo crkvite!!Narodot beshe sploten po sete pravila se peeja patriotski pesni po ulicite na ovaj Velegrad,se zabelezaa i prisustvo na crkveni luge o istite!Organizarorot upati baranja da vladata na Gos.Zoran za ne promenuvanje na imeto,za ne sproveduvanje na dvojazicnost,za ne otstranuvanje i preimenuvanje na aerodtomot i spomenicite,za koregiranje iliponishtuvanje na dogovoro so Bugarija i za nedozvoluvznje na dvojno drzavjanstvo na pratenicite vo parlamentot i osloboduvanje na gonetite od 27-april 2017god.Sekako protestot traeshe od 10sabajle do 14,50 poladne kaga se prodolz so pesni i opa na Martin Plajs!Opshta zagrizenost kaj narodot za site ovie prashanja!!Od teon hol,Gorg strit i nekolku drugi se veeja Makedonskite znaminje od drzavnoto na Avstralija,Makedonija,pa shesnaseset krakoto,VMRO vskoto i nekoi na drushtvata na Makedoncite,pa behe zabelezano i i znaminja na Hrvatska i nekoja druga nacionalnost!Imavme nekolku glasnogovornici na binata se razbira od dvata pola.Blagodaram.

12