Македонија

Груевски: На овие избори се случија две работи – невиден поткуп и тортура и ВМРО отстапи од својот традиционален идентитет

ВМРО-ДПМНЕ на овие избори влезе како фаворит и многумина се прашуваат што се случи.

21.10.2017 23:04:52
ВМРО-ДПМНЕ на овие избори влезе како фаворит и многумина се прашуваат што се случи. Се случија две, првата работа е страшен терор, уцени, закани, заплашувања и многу поткуп на гласачите од страна на актуелната власт од досега невидени размери, истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски во гостувањето во магазинот „Седмица“.

-Имавме убиен човек во изборите, актуелен градоначалник и кандидат со скршен череп, искршени изборни штабови. Кога се случува сето ова можете да замислите што си помислуваат луѓето. Изборите не доликуваа како да се во Африка, а камо ли во Македонија. Се фалеа со пиштоли, а коментираа за флешери на автомобилот на Коневски кој му бил така доделен. Максимална употреба на сила, насилство, поткуп и заплашување што вроди со резултат, а тоа се одрази и со резултатот на изборите, истакна Груевски.

Тој посочи дека втората работа која се случила на изборите, а во врска со резултатот е тоа што ВМРО било казнето и била испратена порака до него и до раководството на ВМРО-ДПМНЕ.

-ВМРО-ДПМНЕ имаше свои традиционални политики и тие (граѓаните)отценија дека ВМРО изврши отстапување од сопствениот идентитет кој се заснова најмногу на заштита на националните и државни интереси и градење проекти. Отстапувањето некои го почувствуваа во првиот дел, дека не се задоволни од тоа што така го примиле. Ние на овие избори и во периодот пред него се обидувавме да им се допаднеме на некои други и тоа не им се допадна на дел од нашите традиционални гласачи, објасни лидерот на ВМРО-ДПМНЕ.