Култура

 

Сулаж и Мур добитници на наградите на „Остен биеналето на цртеж Скопје 2018“


Таа информира дека со Сулаж се сретнале минатата недела, на 14 март 2018 година, во неговиот дом во Сет, Франција за да му ја врачат статуетката Гран при. Автор на статутката за наградата Гран при е Петар Хаџи Бошков.

повеќе

21.03.2018 14:05:59

Промоција на „Урбанон“ на Марио Савовски


Во Младинскиот културен центар вечер од 19.30 часот ќе биде промовирана книгата „Урбанон“ на Марио Савовски, која е комбинација од повеќе интерактивни медиуми во раскажувањето на приказната.

повеќе

21.03.2018 10:53:47

Прогласување на добитникот на „Златниот венец“ за 2018 година


Управниот одбор и Дирекцијата на Струшките вечери на поезијата денеска, традиционално на Светскиот ден на поезијата 21 Март, ќе го прогласат добитникот на наградата „Златен венец“ за 2018 година.

повеќе

21.03.2018 10:52:50

„Морчиба“ ќе настапат на „Скопје колинг“


Англиската трип-хоп група „Морчиба“ на 22 јуни ќе настапи на вториот фестивалски ден на „Скопје колинг“.

повеќе

20.03.2018 20:25:06

Вечер со поезијата на Васил Тоциновски во Велешкиот театар


Во фоајето на Театарот „Јордан Х.К-Џинот“ во Велес, вечер со почеток во 20 часот ќе биде одржана Вечер со поезијата на Васил Тоциновски.

повеќе

20.03.2018 16:20:15

Книгата „Волшебниот компас“ на Сашо Огненовски преведена на српски јазик


Книгата со детски пиеси „Волшебниот компас“ на македонскиот автор за деца Сашо Огненовски неодамна излезе во печат на српски јазик во издание на издавачката куќа „Алма“ од Белград.

повеќе

20.03.2018 16:09:28

Премиера на „Кралските копилиња“ во Велешкиот театар


По повод 27-ми март – Светскиот ден на театарот, велешкиот театар „Јордан Х.К-Џинот“ премиерно ќе ја изведе својата најнова театарска продукција „Кралските копилиња“, авторски проект на Сашо Димоски.

повеќе

20.03.2018 15:59:10

Мерсер: Скопје паѓа на листата на градови според квалитет на живот


Виена и во 2018 година останува градот каде е најдобар по квалитетот на живот, покажува истражувањето на американската консултантска фирма Мерсер.

повеќе

20.03.2018 12:18:25

Концерт „Made in Macedonia“ на Македонската филхармонија


„Made in Macedonia“ е насловен концертот што вечер ќе го одржи Македонската филхармонија.

повеќе

15.03.2018 12:39:42

Денови на македонска музика од 22 март до 5 април


Од 22 март до 5 април ќе се одржуваат 41. Денови на македонска музика (ДММ) во организација на Сојузот на композиторите на Македонија (СОКОМ).

повеќе

13.03.2018 12:21:18

12345678910...