Македонија

Стапува на сила договорот со Бугарија

Oд денеска стапи на сила договорот со Бугарија.

14.02.2018 19:34:50

Oд денеска стапи на сила договорот со Бугарија. Во Софија министрите за надворешни работи на Македонија и Бугарија, Димитров и Захариева со потпишување на договор за ратификација ја стартуваа примената на договорот  кој предизвика многу полемики и револт во Македонија.

Со договорот, меѓу другото се предвидува и промена на историјата на Македонија, но не и на Бугарија. За новата содржина или историја,  ќе решава заедничка комисија. Алфа веќе објави дел од имињата на македоснките историчари, меѓу нив нема имиња познати на пошироката јавност, оние извиканите не се осмелија да бидат дел од оваа авантура на актуелната влада. Договорот беше потпишан на бугарски јазик и на службениот јазик на Република Макеоднија, никаде не се споменува македонскиот јазик, а со договорот државата се откажа целосно и од сопственото малцинство кај источниот сосед.

Договорот беше потпишан на 1 август мината  година од страна на премиерите на двете држави, Зоран Заев и Бојко Борисов, заради како што рекоа зацврстување на меѓусебните пријателски односи, унапредување на добрососедството, развивање на сестрани меѓусебни односи, согласно меѓународното право.

 

STAPUVA -NASILNO=A NE IZGLASAN OD NARODOT

Од: PATRIJOTOS

Време: 15.02.2018 18:21:59

Коментар: Nie Makedoncite-izgleda sme gi zatvorile Ushite AMA IZGLEDA I MOZOCITE..! Zar bre Makedonci;; ne gledade-oti ne raspachuvaat kako parche lepche na masata.? Si kjutime,trpime -nemame nitu um vo glavata ai ne znaeme shto pravaat ovie Ptedavnicite..Vidite oti si pravaat kako sakat .reshavaat kako im na nimi godi.? Chim ,vo reshavachkite -Konferencii-sostanoci nese pprisutni-niti pak se povikani Opozicijata-i Sopshtuva na Makedonskiot narot=Ne smee nikakva odluka da se DONESI Edno (mise chini) znam ;; Ne smeite-od straf=da ne Vi snaide Kako shtraikuvachite,?